Uimaseura Aquila / Karhulan Uimahalli on saanut SUH, Suomen Uima- ja Hengenpelastusliiton myöntämän Turvallinen vauva- ja perheuintidiplomin 2020-2021
TÄLLÄ HETKELLÄ EI KURSSEJA KÄYNNISSÄ.
Seuraavista vauvauintikursseista ilmoitetaan niiden alkaessa.
Vauvauinti on vauvojen ja vanhempien yhteinen, koulutetun ohjaajan valvoma monipuolinen leikkihetki lämmitetyssä vedessä.
Vauvauinnin voi aloittaa lapsen ollessa 3 kuukautta ja painavan vähintään 5 kg, jotta lapsi pysyy lämpimänä vähintään 32-asteisessa vedessä. Yläikärajaa vauvauinnin aloittamiselle ei ole.
Vauvauinti on perheen yhteinen harrastus, jossa lapsi on keskipisteenä. Toiminta tapahtuu lapsen ehdoilla. Vauvauinnissa lapsi ei opi itsenäisesti uimaan, vaan vanhempien valvonnassa ja avustuksella leikkimään vedessä ja sukeltamaan. Sukellusten harjoittelussa hyödynnetään yleensä sukellusrefleksiä, joka on suojareaktio lapsen pään joutuessa veden alle. Sukellusrefleksi estää veden pääsyn lapsen hengitysteihin, ja tätä hyödyntäen lapsi saadaan oppimaan aktiivisen hengityksen pidättämisen veteen joutuessaan jo ennen refleksin normaalia häviämistä. Sukellusten määrä ja kesto rajoitetaan vauvan iän mukaan ja niitä valvotaan ohjaajan toimesta. Tällä tavalla vältetään liika veden juominen ja lapsen ylirasittuminen.
Edellytyksenä vauvauinnin turvalliselle toteutumiselle on vanhempien jatkuva ohjaus ja koulutetun vauvauinninohjaajan läsnäolo. Viime kädessä vastuu on kuitenkin vanhemmilla. Heidän merkityksensä lapsen ohjaajina kasvaa lapsen varttuessa.
Ensimmäisillä uintikerroilla vauvaa totutetaan allas- ja halliympäristöön, veteen ja sen ominaisuuksiin sekä harjoitellaan otteita. Veteen mentäessä lasta pidetään hellästi sylissä siten, että katse- ja ihokontakti vauvan ja vanhemman välillä säilyy. Samalla hänelle puhutaan rauhallisesti ja kastaudutaan lopulta olkapäitä myöten. Palelua ja jännittyneisyyttä voi poistaa hieromalla vauvan vartaloa ja raajoja. Kastautumisen jälkeen on hyvä pysytellä vedessä ja liikkua mahdollisimman paljon.
Vauva- ja perheuinnin ikäsuositukset SUH
Sukellusrefleksin merkitys vauvauinnissa